Westerly, Vicomte, SV4, Wayfarer, Prima, Polo, Sundancer, Azizo, Fiesler Storch, Fly Boy…er zullen maar weinig modelbouwers zijn bij wie dit geen belletje zal doen rinkelen.

Het is immers een beknopte lijst van de vele modellen die het Belgische Svenson vanaf de vroege jaren 70 op de markt heeft gebracht. Ontelbaar zijn degenen die ergens in hun carrière een Svenson model de lucht in gestuurd hebben. Ondertekende heeft zijn eerste Westerly nooit kapot kunnen vliegen, na honderden vluchten is hij gewoon uit elkaar gevallen omdat de ricinus olie iets al te gretig in de balsa romp was getrokken.

 

Nostalgisch? Jazeker, maar daar is niks verkeerd mee. Net zoals bij classic cars, is het respect voor de pioniers van de modelbouw meer dan op zijn plaats. Svenson is daarin een grote naam. Toen modelbouw nog ging over balsa, UHU Hart lijm, methanol, doorgebrande bougies en teveel crashen door radio storing was het meer dan avontuurlijk om een modelbouwbedrijf uit de grond te stampen.  Leon Janssens deed het, het bedrijf werd Svenson gedoopt. Naar zijn zoontje Sven…

 

Sponsor van ons Svenson evenement en steunt ons op vele manieren. Bedankt vanwege het bestuur.

 

aerobertics.be

 

De modelbouw heeft in die 50 jaar een grote vlucht genomen, Het is meer modelvliegen dan modelbouw geworden. Soms meer foam dan balsa, meer cyano dan houtlijm, meer electro dan methanol. Een hoop meer technologie ook. We genieten volop van jets, gesofistikeerde helicopters, ultra betrouwbare en hoog technologische radio apparatuur, full-GFK zwevers en uitgekiende aerodynamica.

 

En toch blijft die herinnering aan de vroege jaren van de modelbouw ons hart verwarmen.

 

 

Tot op vandaag vliegen er op onze club nog Primas, Wayfarers en Vicomtes. Andere modellen staan wat onder stof ergens op zolder.  Het zal in vele andere clubs en bij vele modelbouwers niet anders zijn.

Daarom ontstond binnen de Koninklijke Eeklose Modelluchtvaart club het idee om een Classics day te organiseren, rond alles wat in de jaren 60-70-80 het luchtruim  veilig en soms misschien zelfs onveilig maakte. Dat hoeft niet per sé van Svenson te zijn, alles wat met balsa en lijm uit die tijd nog vliegklaar is, is welkom. Er zijn parels genoeg van Simprop, Multiplex, Graupner, Robbe en anderen.  BigLift? Curare? Flipper? KwickFly? Taxi? Cirrus? Eigen ontwerpen? Allemaal welkom. Om ook de eerste helicopters niet te vergeten van Schluter, Kavan, Heim en anderen.

We vragen wel dat de motoren van een demper zijn voorzien, wat in die tijd zeker niet altijd de regel was.

Binnen die diversiteit van merken en modellen houden we er aan om het samenkomen te laten doorgaan als ’Svenson Classics Fly-In’.  We doen dat uit respect voor die Belgische parel die vanuit zijn ateliers aan de kust onze harten heeft veroverd. De oprichter en bezieler van Svenson Leon Janssens is intussen 82, vliegt nog met DPM. Hij zal ons die dag vervoegen samen met een kist vol modelbouw anecdotes.

 

Er zullen zeker ook verassingen uit zijn eigen archief en zolder de weg naar Eeklo vinden. Zo wist hij mij te vertellen dat bij de eerste Westerly’s de linker en rechter vleugelhelft niet even lang waren. Na het afwerken van de plannen op kalkpapier had de productie tekening van een vleugelhelft vochtigheid opgeslorpt waardoor alles was uitgezet! We gaan Leon die dag ook formeel eren voor zijn gigantische bijdrage tot het plezier dat wij met onze hobby hebben kunnen beleven.

 

Samengevat: een gezellige dag, een grote dosis 'tijd van toen', wat eten, een pint, koffie of frisdrank en genieten van elke milligram modelbouw adrenaline die in ons aller aderen loopt. En dat ter ere en in het bijzijn van een legendarische figuur van de modelbouw.

Ik doe dan ook graag een oproep aan iedereen om eens op zolder te gaan kijken wat er nog staat. Veel werk is er meestal niet aan, enkel een goeie reden vinden om aan de slag te gaan. Die reden is er nu!

 

De Svenson Classics Fly-In gaat door op ons terrein Zuidbusakker in Eeklo op 29 Augustus 2021 vanaf 9 uur.

 

Wie interesse toont, vragen heeft, graag een mailtje naar alexandervdr@icloud.com, voorzitter Koninklijke Eeklose Modelluchtvaart.

 

 

.

Nog te gaan

 

Om ons als bestuur van de K.E.M.L. enig idee te geven wat er zoal op deze dag op ons kan afkomen hebben we deze poll gelanceerd. Dit kan ons helpen qua organisatie voor dit evenement. Bedankt alvast voor het invullen van deze poll vraag.

 

bike tracks

 

 

volg ons op facebook
t pauwenhof, hoeveslagerij